Thursday, March 6, 2008

R.I.P.



Norman Jeffrey Healey

Γεννημενος στις 25 Μαρτιου του 1966,γνωστος ως Jeff Healey.Τυφλος Καναδος κιθαριστας και τραγουδιστης της τζαζ και του μπλουζ ροκ.

Γεννημενος στο Τοροντο του Ονταριο.Ο πατερας του ηταν πυροσβεστης.Ο Τζεφ εχασε την οραση του σε ηλικια ενος ετους εξαιτιας ενος ρετινοβλαστωματος,ενος σπανιου καρκινου στα ματια απο τον οποιο υπεφερε σε ολη τη διαρκεια της ζωης του κι ο οποιος τελικα τον οδηγησε στο θανατο.Τα ματια επρεπε να αφαιρεθουν χειρουργικα και του τοποθετηθηκαν τεχνητα.Αρχισε να παιζει κιθαρα οταν ηταν τριων ετων αναπτυσσοντας το μοναδικο του στυλ παιξιματος με την κιθαρα στα γονατα του.
Στα 17 του σχηματισε τους Blue Direction,ενα τετραμελες σχημα το οποιο αρχικα επαιζε μελωδιες μπαρ.Αναμεσα στους μουσικους ηταν ο μπασιστας Jeremy Littler, ο ντραμερ Graydon Chapman, κι ενας συμμαθητης ο Rob Quail στη δευτερη κιθαρα. Αυτο το σχημα επαιξε σε διαφορα μπαρ του Τοροντο συμπεριλαμβανομενου του Colonial Tavern.
Λιγο μετα γνωρισε δυο μουσικους,το μπασιστα Joe Rockman και το ντραμερ Tom Stephen με τους οποιους σχηματισε ενα τριο που αρχισε εμφανισεις σε διαφορα μαγαζια του Τοροντο.Γραφτηκε ενα αρθρο για την καινουργια αυτη μπαντα στο περιοδικο Now του Τοροντο και πολυ γρηγορα βρεθηκαν σε πολλα κλαμπς αναμεσα στο οποιο και το φημισμενο Albert's Hall.Σ'αυτο το σημειο ο Τζεφ κι η μπαντα του συμμετεχουν σε μια ταινια το Road House την οποια ο δημιουργος της την εμπνευστηκε βλεποντας το Τζεφ να παιζει.Η δοξα αγγιξε τη μπαντα με αυτη την ταινια και γρηγορα υπογραφουν στην Arista Records και το 1988 κυκλοφορουν το αλμπουμ See The Light που περιλαμβανει το single "Angel Eyes". Tο τραγουδι "Hideaway" ηταν υποψηφιο στην κατηγορια "Best Instrumental" για το βραβειο Grammy, και το1990 κερδισαν το βραβειο Juno στην κατηγορια "Entertainer of the Year". Στις επιτυχιες τους συμπεριλαμβανονται τραγουδια οπως τα "How Long Can a Man Be Strong" και μια διασκευη του τραγουδιου των Beatles"While My Guitar Gently Weeps".
Ο Τζεφ ποτε δεν ηταν ιδιαιτερα κολλημενος με τη ροκ γι'αυτο γρηγορα γυρισε στην πραγματικη του αγαπη την παλια καλη τζαζ.Εβγαλε τρια αλμπουμς με παραδοσιακη αμερικανικη τζαζ του 20 και του 30.Επισης ηταν μανιωδης συλλεκτης και ειχε μια συλλογη 25.000 δισκων 78 στροφων.
Παρολο που τον γνωρισαμε σαν κιθαριστα,επαιζε επισης τρομπετα και κλαρινετο στις ζωντανες εμφανισεις του.Εμφανιστηκε επισης μαζι με τον Ian Gillan's στο CD/DVD Gillan's Inn. Επισης τον βλεπουμε να παιζει ηλεκτρικη κιθαρα μαζι με το Stevie Ray Vaughan στο rock video Look At Little Sister.
Καπου καπου εκανε και ραδιοφωνικες εκπομπες στο CBC Radio με τιτλο Η Δικη μου Τζαζ οπου επαιζε δισκους απο την τεραστια συλλογη του.Ειχε ομως και δικη του εκπομπη με τον ιδιο τιτλο σε ενα σταθμο του Τοροντο,τον CJRT-FM, γνωστο και ως JAZZ.FM91
Ειχε βγει σε τουρνε με μια τζαζ μπαντα τους Jazz Wizards παιζοντας τζαζ του 20,30 και 40.Σχεδιαζαν μαλιστα μια σειρα εμφανισεων στη Βρετανια,Γερμανια και Ολλανδια τον Απριλη του 2008.

Τον Ιανουαριο του 2007 μπηκε στο χειρουργειο για να του αφαιρεθουν μεταστατικοι ιστοι απο τους πνευμονες.Τους προηγουμενους 18 μηνες του ειχαν αφαιρεθει δυο σαρκωματα απο τα ποδια.Στις 2 Μαρτιου πεθανε απο καρκινο στο νοσοκομειο St. Joseph's Health Centre στην πατριδα του το Τοροντο στα 41 του χρονια.Ο θανατος του ηρθε ενα μηνα πριν την κυκλοφορια του νεου του δισκου με τον τιτλο Mess of Blues, το πρωτο του ροκ αλμπουμ μετα απο 8 χρονια.

So long...

No comments: