Friday, June 5, 2009

r.i.p.

«Εφυγε» μία μεγάλη κυρία των μπλουζ

Μία μεγάλη κυρία της μπλουζ μουσικής, η Κόκο Τέιλορ (Koko Taylor) «έφυγε» την Τετάρτη σε ηλικία 80 ετών στο Νοσοκομείο «Northwestern Memorial» του Σικάγο, μετά από επιπλοκές που παρουσίασε, ύστερα από εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη.

«Η βασίλισσα των μπλουζ», όπως ήταν γνωστή στο κοινό, γεννημένη στο Τενεσί των ΗΠΑ το 1928, ανήκε στην ίδια γενιά μουσικών με τον Μάντι Γουότερς (Muddy Waters) και τον Χόουλιν Γουλφ (Howlin' Wolf) και θεωρείτο ότι «διατηρούσε ζωντανή μέσα της τη “φλέβα” των μπλουζ του Μισισίπι».

Παιδί πολύτεκνης αλλά και φτωχής οικογένειας (είχε τρεις αδερφούς και δύο αδερφές), έχασε και τους δύο γονείς της στην ηλικία των 11 ετών, ενώ αναγκάστηκε να δουλεύει στα χωράφια μαζεύοντας βαμβάκι.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 πήγε στο Σικάγο για να ζήσει με τον μέλλοντα σύζυγό της Ρόμπερτ Ποπς Τέιλορ (Robert «Pops» Taylor) ενώ ξεκίνησε τραγουδώντας γκόσπελ μουσική στις εκκλησίες.

Τα Σαββατοκύριακα, όπως λένε όσοι την γνώριζαν από τότε, πήγαινε στα μλπουζ κλαμπ του Σικάγο. Τότε στις αρχές της
δεκαετίας του ’60 ήταν που την πλησίασε για πρώτη φορά ο Γουίλι Ντίξον (Willie Dixon), ο οποίος της ζήτησε να συνεργασθούν ηχογραφώντας το κομμάτι του «Wang Dang Doodle».

Ανάμεσα στις επιτυχίες της «βασίλισσα των μπλουζ», ήταν εκτός του «Wang Dang Doodle» και το «I'm a Woman».

απο τον Ελευθερο Τυπο....

Ακουμε κι αλλες μουσικες στο κομμωτηριο...το κολλημα-κολλημα αλλα δεν εχουμε τοιχους στα αυτια μας.
Και παντα υποκλινομαστε μπροστα στις ΚΥΡΙΕΣ,τις γνησιες τουλαχιστον...